Ön választ: Nyugdíj vagy nyögdíj?

Örülök, hogy úgy döntött, hogy szembenéz a problémával.
Egészen leegyszerűsítve: új időszámítást írunk!
Hacsak Ön nem lép, nem lesz - számottevő - nyugdíja!

Pedig megérdemelné, igaz?
Sokat fog még dolgozni, de még többet fizetni (járulékot)!
Ezek után elvárható, hogy kapjon is érte valamit!

De ez most - sajnos - nem így lesz !
Ez nem az Ön hibája, nem is az enyém - DE EZ VAN, a demográfiai adatokból ez következik!


A visszásság oka, a mára már tarthatatlanná vált, un. felosztó-kirovó nyugdíj rendszer.
Hogy jobban megértsük a lényegét, érdemes megnézni a korfa változását.


A KORFA

1870-ből 1990-ből 2050-ből
korfa1870 korfa1990 korfa2050

Egyértelműen látszik, hogy sok a gyerek,magasabb a fiatal népesség aránya, mint az eltartásra szoruló időseké. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a befizetők képesek lesznek eltartani a nyugdíjas korúakat. Az idők viszont változnak, mégpedig olykor jelentősen.

A grafikonon jól látszik, hogy az un. Ratkó-korszak gyerekeinél és az ő gyerekeiknél van nagyobb kiszélesedés, és jól érzékelhető az a tendencia, hogy az alacsony születésszám következményeként nem lesz, akiknek a befizetéseiből fedezzék az idősek nyugdíját.

Teljes népesség: - 1, 9%
0 - 14 évesek: - 18, 6%
15 - 24 évesek: - 24, 3%
25 - 39 évesek: - 25, 0%
40 - 54 évesek: - 19, 0%
55 - 64 évesek: + 9, 1%
65 - 79 évesek: + 44, 5%
80 év felettiek: + 171, 6%

A korfa várható változása:

korfa2020-2050

A 2020-ra illetve 2050-re készült előrejelzések szinte sokkolóak, az ábrák három területén látszik legjobban a változás. Elsőként szembetűnő, hogy a várható élettartam növekedésével a 90 éven felüliek száma jelentősen megemelkedik. Másodszor megfigyelhető, hogy 2020-ban legnagyobb létszámban lévő 40-es korosztály, 2050-re várhatóan nyugdíjas lesz. És ami a mérleg másik oldalát mutatja, a gyermekvállalási hajlandóság is egyre jobban csökken. Miért is jelent ez problémát?Ahogy látható, megnő a várható élettartam... és igen, ezekről az extra évekről nekünk magunknak kell gondoskodnunk! Hiába várjuk el az államtól, az összeomlóban lévő, felosztó-kirovó nyugdíjrendszer képtelen lesz erre.

A 62 év nyugdíj korhatárt ezért volt szükséges első lépésben fokozatosan kitolni 65 évre. Később majd még tovább. Hiszen szétosztani azt lehet, amit beszedünk. A csökkenő dolgozó népesség szám miatt a beszedhető összeg egyre csökkenő. A nyugdíjas korúak növekvő száma szintén a nyugdíjak összegének a csökkenését eredményezik majd. A kérdés ilyenkor az (aki úgy gondolja, hogy engem nem érint), hogy 65-70 évesen ki fog tudni még dolgozni egészségesen és úgy mint az akkori 30-40 évesek? Tehát, melyik munkáltató fog alkalmazni Ön szerint egy beteges, nehézkes 60-70 év körüli munkavállalót, amikor ma is erős túlkínálat van a munkaerőpiacon? Amikor ma is inkább leépítések vannak és a cégek igyekeznek úgy megoldani a munkát, hogy csak a legjobb munkavállalóikat tartják meg, azokat amennyireb lehet túlterhelik és ezáltal igyekeznek a munkabér jellegű kiadásaikat is minimálisra csökkenteni. Az utóbbi években a demográfiai helyzet romlása miatt a nyugdíjrendszert fenyegető veszélyeket fokozza néhány egyéb folyamat is. Pl. az aktív munkavállalók kivándorlása, a munkavállalók minimálbérre történő bejelentése és a közfoglaltatottak egyre magasabb létszáma: 

Miből élünk majd tehát nyugdíjasként? Ha nem gondoskodunk magunkról mi magunk, akkor nem lesz a nyugdíjunk annyi, amire számítunk, s később esetleg annyi sem, amennyiből megéljünk idős korunkban.

Kezdő nyugdíjak 40 év szolgálati idő után

Azok, akik kevesebb szolgálati időt tudnak igazolni, nyilván még ennyi nyugdíjra sem számíthatnak. Ez hátrányosan érinti az anyukákat, akik otthon vannak a gyermekeikkel, mert a GYES nem számít bele a szolgálati időbe, valamint a felsőfokú végzettségűeket, mivel az 1997 után végzetteknél a felső fokú tanulmányok ideje szintén nem számít be a szolgálati időbe.

Ezzel szemben hazai gyógyfürdőinket "ellepik" a nyugdíjas német, osztrák, holland, svájci turisták. Ezek a hazánkba látogató, jó hangulatú öregurak és hölgyek általában nemcsak néhány napra érkeznek, hanem gyakran az egész szezont nálunk töltik. Hogyan lehetséges az, hogy míg a nyugati államok nyugdíjasai nagy részben ezüstéveiben a világot járják, addig a hazai nyugdíjasoknak munkát kell vállalniuk és gyakran feketén dolgozniuk, hogy egyáltalán megéljenek? Most vagy minden 60 év feletti nyugati állampolgár milliomos, vagy már időben gondoltak arra, hogy "miből élnek majd nyugdíjasként?". Utóbbi a valószínű.

Nézzünk előre! Mi a Megoldás?

A titok nyitja az öngondoskodás

Nekünk, saját magunknak kell gondoskodnunk idős éveink anyagi egyensúlyáról. Ezt nálunk még sajnos kevesen hiszik el. Minél korábban egy bizonyos összeget meg kell takarítani és azt okosan be kell fektetni. Ezáltal a megtakarításaink az idő folyamán felhalmozódnak, és nyugdíjas éveinkben biztosítanak egy olyan jövedelmet, hogy ne a miből, hanem a mire kérdésre kelljen választ keresnünk.

A legelső és legfontosabb lépés elhatározni, hogy egy boldog és nyugodt öregkor reményében, amikor már tényleg csak a hobbinknak és családunknak szeretnénk szentelni minden időt, elkezdünk takarékoskodni. Amennyiben meghozzuk ezt a döntést, még néhány fontos kérdést meg kell válaszolnunk: mibe fektessem be a pénzem, és mennyit takarítsak meg?

Építse fel saját privátnyugdíját!

Létre kell hozni mindenkinek, így Önnek is egy saját "privát nyugdíjalapot" és ott úgy kell és lehet dolgoztatnia a pénzét, hogy abból egy komoly tőke álljon össze, mire szüksége lesz rá 65 éves kora után. Minél korábban kezdi el, annál kisebb pénzekből (havi megtakarításokból) ezt meg tudja valósítani! Az egyetlen jó hír talán ebben a helyzetben, hogy a teljes összeomlásig még van 15 - 20 év, ami talán elég idő ahhoz, hogy Ön is tegyen valamit érdemben a nyugdíjas éveinek biztonságosabbá tétele érdekében.

A befektetési lehetőségek közötti választásban segít a bankoktól és biztosítóktól független, ingyenes pénzügyi tanácsadó szolgáltatásunk. Önnek minden pénzügyi problémájára professzionális megoldást ajánlunk.

Nyugdíjbiztosítás

A probléma súlyosságát az is jelzi, hogy 2014-től bevezették az un. nyugdíjbiztosítást, amelyet az állam adójóváírással támogat.

A törvény egyértelmően meghatározza, mikor tekint egy biztosítást nyugdíjbiztosításnak.

 • A szerződést 2013.12.31. után kötötték.
 • A biztosító akkor szolgáltathat, ha a biztosított
   1. megszerzi a  társadalombiztosítási nyugellátásra való jogosultságot, vagy
   2. egészségi állapota legalább 40 százalékos mértékben károsodik, vagy
   3. eléri a szerződés kötésekor érvényes  törvényes nyugdíjkorhatárt, illetve
   4. ha elhalálozik.

Mivel a fizetési időtartamnak legalább 10 évnek kell lennie és az 1956.12.31. után születettek 65 éves koruk betöltésekor válnak jogosuttá a nyugellátásra, így 2014-ben azok köthettek nyugdíjbiztosítást, akik 2024-ben vagy később töltik be a 65. életévüket, azaz akik 1959-ben vagy később születtek. Azonban 2015. január 1-vel változtak a szabályok. Most akár a nyugdíjjogosultság elérése előtt egy évvel is köthető nyugdíjbiztosítás. Azonban 10 évnél rövidebb megtakarítási időszak esetén nem kérhető egyösszegű kifizetés, hanem csak nem csökkenő összegű járadék akkora időtartamra, hogy a megtakarítási és a járadékfizetési időszak együtt legalább 10 év (120 hónap) legyen.

A támogatást adójóváírás formájában adja az állam, azaz a befizetett személyi jövedelem adóból az adó évben a biztosításra befizetett díj 20%-át, maximum 130 000 Ft-ot utal vissza a szerződő nyugdíjbiztosítására, növelve annak az értékét. Amennyiben az adózó egyéb támogatott megtakarítással is rendelkezik (NYESZ, önkéntes pénztárak), akkor egy évben összesen maximum 280 000 Ft adójóváírást igényelhet vissza.

Természetesen az adójóváírást csak az kérheti, aki ténylegesen fizetett személyi jövedelem adót. Így azok, akik egyéb adókedvezményben részesültek és emiatt nem volt tényleges adóbefizetésük, nem vehetik igénybe az adójóváírást.

Egy átlagos nyugdíjbiztosítás több részből áll.

Külön nyilvántartják
 • a rendszeres befizetéseket,
 • a nyugdíj célú eseti befizetéseket,
 • az adójóváírást,
 • az esetleges bónuszokat,
 • a nem nyugdíj célú eseti befizetést.

A nem nyugdíj célú eseti számlán levő összeg bármikor szankciók nélkül teljesen vagy részlegesen visszavásárolható, így egyéb közép illetve hosszútávú célok megvalósításához is ideális.

Kérjen időpontot ingyenes és kötelezettségmentes személyes tanácsadásunkra!

Kérését követően rövidesen megkeresem Önt telefonon időpont-egyeztetés céljából. 
Ez az Ön kényelmét szolgálja, mert így elkerüljük, hogy a találkozó előtt feleslegesen várakoznia kelljen.